Kokie baltymai geriausi savaitės mitybos plane?

Mitybos planas savaitei

Mitybos planas savaiteiTiek sportuojantys, tiek nesportuojantys asmenys privalo rūpintis savo mityba, kadangi tai užtikrina ne tik gražų žmogaus kūną, tačiau tuo pačiu ir sveiką organizmą. Mitybos planas savaitei šiuo metu yra labai dažnas pirkinys.

Daugelis susirūpina savo sveikata tik tada, kai pajaučia labai akivaizdžius sveikatos sutrikimus. Labai svarbu kiekvieną dieną suvartoti reikalingą kiekį baltymų, kadangi jie užtikrina žmogaus kūno sistemos funkcionavimą.

Mitybos planas savaitei neapsieina be baltymų, kurie turi būti vartojami kiekvieną dieną.

Baltymų nauda:

  • Baltymuose esančios aminorūgštys gerina smegenų veiklą.
  • Jos taip pat prisideda ir prie kur kas geresnės smegenų kraujotakos.
  • Baltymai papildo organizmą reikalingomis medžiagomis tuomet, kai žmogus užsiima aktyvia protine veikla.
  • Baltymai yra statybinė medžiaga, kuri padeda gražinti kūno linijas.
  • Reguliariai vartojant baltymus sumažinamas fizinis kūno nuovargis.

Svarbiausia, kad baltymus galima rasti daugelyje skirtingų produktų. Vienuose yra daugiau, kituose – mažiau. Skirtingą mitybą propaguojantys asmenys dažniausiai renkasi ir skirtingus produktus.

Patys populiariausi yra šie:

  1. Mėsos baltymai dažniausiai išskiriami kaip geriausi, tačiau paskutiniu metu vis dažniau kalbama apie tai, kad mėsa nėra naudinga žmogaus organizmui. Rekomenduojama valgyti vištieną, tačiau jos vartojimas turi būti gama minimalus. Siūloma valgyti du kartus per savaitę po 200 g. Medikai teigia, kad avienoje taip pat labai daug baltymų, kurie naudingi žmogaus organizmui. Aviena – gurmaniškas patiekalas, tad jos daug suvalgyti ir nepavyks.
  2. Kiaušiniai. Apie tai, kad kiaušiniai turi daug baltymų – sužinome jau vaikystėje. Labiausiai rekomenduojama valgyti kietai virtus kiaušinius, kadangi juose daugiausia ir išsaugoma naudingų baltyminių savybių.
  3. Pieno produktai taip pat turi daug baltymų. Norėtume tik akcentuoti, kad paskutiniu metu kalbama apie tai, kad reikėtų vartoti ne gyvūninės kilmės, tačiau augalinės kilmės pieną. Paprasčiausiai tokiu atveju Jūsų organizmas bus aprūpintas ne tik baltymais, tačiau ir kitomis medžiagomis. Labai rekomenduojama varškė, sojos bei ryžių pienas.
  4. Riešutai. Juose taip pat yra labai daug mums itin naudingų baltymų. Rekomenduojami graikiniai riešutai bei pistacijos. Tiek vienuose, tiek kituose yra labai daug reikalingų medžiagų organizmui.
  5. Soja ir kiti ankštiniai produktai. Apie juos galima labai daug išgirsti įvairios informacijos. Baiminamasi, kad soja yra modifikuota ir gali kenkti žmogaus organizmui. Visgi, kur yra saikas – organizmas bus patenkintas.

Mitybos planas savaitei kiekvienam žmogui gali būti labai skirtingas todėl tinkamą planą gali sudaryti zizas.lt. Svarbiausia, kad kiekvienas pagal savo poreikius atrastų tai, kas jam labiausiai tinka.

 

 

 

Vegetariškos dietos nauda sveikatai

vegetariška dieta

vegetariška dietaVegetarizmas yra kontraversiška tema – jo šalininkai teigia, kad vegetariška dieta ne tik prailgina gyvenimą, bet ir turi teigiamą poveikį žmogaus dvasinei būsenai. O šios gyvensenos kritikai savo ruožtu argumentuoja, jog mėsa – jau pernykščio žmogaus vartotas produktas, kuris yra svarbus proteinų šaltinis.

Turbūt objektyviausi žmogaus sveikatos vertintojai yra medikai, kurie teigia, jog vegetariška dieta gali ženkliai pagerinti tam tikrais negalavimais besiskundžiančio žmogaus sveikatą, tačiau svarbu, kad jos būtų laikomasi teisingai ir saikingai, stebint savo kūno reakciją į bet kokius ryškesnius pokyčius.

Pastebėta, kad vegetarai yra geresnės fizinės formos, turi kraujyje mažiau cholesterolio, mažesnį kraujo spaudimą, rečiau suserga širdies, inkstų ligomis, diabetu. Vegetarų mirtingumas nuo širdies ligų – apie 20 proc. mažesnis negu tų, kurie vartoja mėsą.

Žinoma, tyrimai rodo, kad žmonėms, perėjusiems prie vegetariškos ar veganiškos mitybos, linkęs atsirasti tam tikrų naudingųjų medžiagų trūkumas organizme. Dažniausiai pastebimas geležies, kalcio, cinko, riebiųjų rūgščių stygius. Trūkstant vitamino B12 ir geležies, vystosi mažakraujystė.

Kad šios problemos neištiktų pradedančiųjų vegetarų, jiems rekomenduojama per dieną tris kartus valgyti kalciu praturtinto maisto – tai gali būti riešutai, sojos produktai, įvairūs papildai. Nepaisant šios taisyklės kauluose atsiranda kalcio trūkumas, sumažėja jų tankis, padidėja kaulo lūžių rizika.

Kadangi visų vegetarizmo tipų atstovai atsisako mėsos – pagrindinio žmogui prieinamo baltymų šaltinio, pirmiausiai jiems reikia vartoti tokių produktų, kurie kompensuotų baltymus ir aminorūgštis. Šie produktai gali būti – ankštiniai, įvairios sėklos, grūdai, riešutai, soja, chia sėklos ir t.t.

Antras pagal svarbą elementas, kurio lygį organizme privalo kompensuoti vegetarai – geležis. Jos yra gausu juodosiose pupelėse, lęšiuose, anakardžiuose, razinose, sojose, avinžirniuose, pomidorų sultyse.

Taigi, nors dėl vegetarizmo reikia atsisakyti mėsos, kuri suteikia žmogui reikalingų baltymų, nereikėtų taip aukštinti šio produkto – tyrimai įrodė, jog perdirbtos mėsos gaminiuose randama vėžį sukeliančio nitrozamino. Šis elementas taip pat išsiskiria kepant mėsą ant ugnies. Tad kruopščiai suderinant savo dietą, vegetarizmas gali ne tik padėti numesti svorio, bet ir apsaugoti nuo vėžio.